Καλημέρα Ελλάδα (1.05.20)

Παρατείνεται και για τον μήνα Μάιο το καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε έως και το 60% των εργαζομένων των πληττόμενων επιχειρήσεων με παράλληλη υποχρέωση να επαναφέρουν στην εργασία τουλάχιστον το 40%. Οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 533,33 ευρώ. Γενικεύεται το νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας με απασχόληση μισές μέρες το μήνα. Ο εργοδότης θα καταβάλλει μειωμένες αποδοχές και το κράτος μέσα από τα κονδύλια του προγράμματος Sure θα θα καταβάλλει κάποιο μέρος των διαφυγόντων εισοδημάτων του εργαζομένου. Για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της αναστολής εργασιακών συμβάσεων και της λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας (νέο σύστημα εκ περιτροπής ) απαγορεύονται οι απολύσεις έως 31-5-2020. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, αν η συγκεκριμένη ημερομηνία αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει με υπουργική απόφαση ή και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί βάσει των υπουργικών αποφάσεων του προηγούμενου μήνα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έθεταν υπαλλήλους σε καθεστώς αναστολής , είχαν υποχρέωση , κατά την επαναφορά των εργαζομένων στην εργασία, να μην τους απολύσουν για ισόχρονο της αναστολής χρονικό διάστημα. Συνεπώς , αν πλέον η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μόνο έως τέλος Μάιου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση στην ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση , οι επιχειρήσεις που ανοίγουν την δευτέρα μετά από διακοπή λειτουργίας, αν δεν επιλέξουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων ή δεν έχουν αιτηθεί επιστρεπτέα προκαταβολή, μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, φαίνεται, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μονομερή απόφαση του εργοδότη ,ήρθαν για να μείνουν.
Η έκπτωση ενοικίου για πληττόμενους επαγγελματίες θα ισχύσει για τον μήνα Μάιο αλλά όχι μετά . Ομοίως για τους μισθωτούς που είναι σε αναστολή εργασιακής σύμβασης .

Επικοινωνία

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Ομήρου 6, 105 64

Κολωνάκι, Αθήνα

+30 211 18 21 018

+30 210 36 36 710

+30 210 36 36 711

+30 210 36 36 770

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.